Astm, BPOC si tigari

Persoanele cu astm bronsic prezinta un anumit grad de inflamare a cailor respiratorii ceea ce face ca aceste persoane sa fie hipersensibile atunci cand sunt expuse trigerilor astmatici. Acestia pot cauza crizele de astmcomplet reversibile cu ajutorul tratamentului.

Inflamatia prezenta in astm este , in cele mai multe cazuri, o inflamatie de tip eozinofilica si raspunde foarte bine la tratament cu corticosteroizi. Cu tratament de acest fel persoanele care sufera de astm bronsic pot sa ajunga la un ideal control asupra bolii lor.

Substantele chimice din tigarete pot irita caile respiratorii superioare astfel incat sa cauzeze si o inflamatie de tip neutrofilica ce se poate suprapune peste cea eozinofilica deja existenta. Inflamatia neutrofilica raspunde foarte putin , sau chiar deloc la medicatia corticosteroida. Asadar fumatul poate face ca plamanii sa fie mai putini responsivi la tratamentele ( medicamentele) clasice antiastmatice.

Pentru persoanele care deja au astm si fumeaza tigarete, boala lor astmatica se poate inrautati intr-un timp nu prea indepartat; iar caile lor respiratorii si plamanii  pot suferi transformari ireversibile astfel incat sa se poata instala BPOC ( boala pulmonara obstructiva cronica). Combinatia intre Astm si BPOC poate duce la sindromul grav de obstruare (ingreunare) a respiratiei.

Astmul in sine este complet reversibil si este general acceptat faptul ca astmaticii au acum o speranta de viata egala cu a persoanelor sanatoase. BPOC – ul , insa, e doar partial reversibil si se agraveaza cu timpul ( varsta).

BPOC se poate dezvolta in timp si fara sa fumezi, de exemplu prin expunere zi de zi la substante chimice, la locul tau de munca. De asemenea poate fi cauzata si de o gena rara numita  alpha-1-antitripsina. Deci nu trebuie neaparat sa fumezi  ca sa ai aceasta boala, insa 80% din cei ce prezinta aceasta boala au fumat la un moment dat in viata lor. Studiile arata ca si copiii cu astm persistent  au cu 32% un risc mai mare de a dezvolta BPOC.

Cu toate acestea , exista oameni care au astm si care si fumeaza. Exista un mit cum ca astmul trece odata cu varsta. Adevarul este ca,  desi o perioada pot sa dispara simptomele ( mai frecvent in adolescenta si tinerete), el este tot acolo. Asa ca, sfatul nostru este : fiti precauti!  Nu judecam oamenii , doar incercam sa ghidam. Credem ca educatia este importanta si de aceea am prezentat ceea ce este stiintific argumentat. Oamenii sunt liberi si aleg ceea ce vor sa faca in /cu viata lor.

Asadar, se stie de ani buni ca fumatul face ca boala astmatica sa se inrautateasca. Doctorii tabacologi vor sa reaminteasca bolnavilor din aceasta categorie : sa nu fumeze! Iar celor ce fumeaza , le recomanda : sa se lase urgent!

 

Sursa:  https://asthma.net/living/

”Cercetare asupra fumatului si astmului bronsic”